Bellmans Ulla skal paa Bal

Bellman Ulla skal paa Bal
Hvornår:
15.08.2015 kl. 15:00
Sted:
Viborg Musiksal

Teaterkoncert helliget den svenske digter og vicesanger Carl Michael Bellman.
Udendørs forestilling - ved dårligt vejr rykker vi indendørs.

“Ulla skal paa Bal” - en teaterkoncert

En eftermiddag med musik og sang i gården mellem Viborg Teater og Viborg Musiksal.

Teaterkoncerten er helliget den svenske digter og visesanger Carl Michael Bellman, som skildrede veloplagt druk og sex blandt fyldebøtter og prostituerede på og omkring værtshuse i 1700-tallets Stockholm. Bellmans glimt i øjet og ikke mindst hans unikke evne til at se det smukke i menneskets svaghed og forfald gør hans tekster tidløst interessante.

Et hold unge kunstnere: fire sangere, to instrumentalister og en operainstruktør har taget livtag med stoffet og præsenterer en frisk tilgang til Bellmans univers på højt musikalsk niveau.

Bellmans visedigtning inspirerede mange herhjemme bl.a. Johan Ludvig Heiberg, som i 1845 lavede vaudevillen “Ulla skal paa Bal” med de kendte Bellman-figurer: musikanten Fader Berg, de militære drukkenbolte korporal Mollberg og konstabel Movitz samt den unge promiskuøse Ulla Winblad. Teaterkoncerten er en sjælden mulighed for at stifte bekendtskab med vaudevillen, som siden uropførelsen kun har været opført en snes gange.

Teaterkoncerten består af to afdelinger samt indledning og fællessang. Vi præsenterer Bellman og hans univers og sammen med publikum synger vi de sange, der senere optræder som fællessange. Første del slutter med opførelsen af “Ulla skal paa Bal”. Efter pausen ses selve “ballet”, som er sat sammen af bellmanske epistler og sange, et ophold i den bellmanske verden.

Publikum får lejlighed til at opleve Bellmans farverige figurer og hans kærlige idealisering af hans samtids svageste. Om man er bekendt med Bellman eller det bliver det første møde med digteren, kan sprogets musikalitet og evnen til at beskrive livslysten på trods af bevidstheden om døden ikke undgå at fascinere.

Medvirkende: Angelica Larsson Asp – Ulla, Jakob Lundqvist – Mowitz, Lasse Christian Bach – Fader Berg, Per Jellum – Mollberg, Louise Schrøder – klaver, Thorbjørn Bogh Gram – horn, Tine Topsøe – instruktør.