Parasitterne

Parasitterne
Hvornår:
11.09.2015 kl. 20:00
Sted:
Viborg Teater

Komedie
Gul serie - Abonnement eller løssalg!

‘Parasitterne’ er nok Soyas mest berømte skuespil. En barsk historie om mennesker, der lever af at snyde andre, mens de på overfladen giver udtryk af at være helt almindelige.
Parasitterne er en skræmmende karikatur af småborgerlighed, misundelse og gemenhed, personificeret af mægler Gruesen og hans forsagte kone, Oline. Gruesen er en skruppelløs bedrager, en menneskelig parasit, som snylter på enhver, der er mindre snu og mindre moralsk. Det får en amerikansk millionøse at føle, da hun lejer et værelse i »familiære omgivelser« hos Gruesen i deres rotteplagede Villa Vennely. Her, hvor den hjemlige uhygge hersker, bygges der op til en forfærdelig historie, der ender ganske anderledes, end Gruesen havde tænkt sig.

Hans Holtegaard spiller den grusomme hustyran Gruesen, og for den præstation opnåede han en Reumert-nominering. »Destilleret ondskab i djævleblændt format«, skrev Henrik Lyding i Jyllands-Posten.
Se klip fra forestillingen HER!

Skuespil af Carl Erik Soya
Medvirkende: Hans Holtegaard, Susanne Heinrich, Sidsel Siem Koch, Hanne Laursen, Kresten Andersen, Jørgen Bing, Thomas Jacob Clausen og Francisca Bredahl Jensen.
Producent: Folketeatret og Vendsyssel Teater.
Iscenesættelse: Mogens Pedersen.
Varighed: To timer og 20 min. inkl. pause.  

*

Ekstra læststof:
Rystende grusom og rystende morsom - instruktør Mogens Pedersen om Parasitterne

Den anmelderroste slyngelkomedie Parasitterne i Vendsyssel Teaters udgave turnerer med Folketeatret fra den 10. september til den 19. oktober i hele Danmark. Manden bag den roste udgave – instruktør Mogens Pedersen – glæder sig til at vise forestillingen til publikum i hele landet og til et gensyn med forestillingen, som han elskede at iscenesætte.

Det er halvandet år siden, at Parasitterne spillede på Vendsyssel Teater. Nu er I i gang med prøverne på Folketeatret. Griber I forestillingen an på en anden måde denne gang?

Tanken er jo, at denne vellykkede opdatering af Soyas mesterværk – igennem Folketeatrets turneudgave – skal gøres tilgængelig for publikum i det ganske land, og ikke kun for nordjyderne. Så nej, vi griber ikke forestillingen an på en anden måde. Vi tilpasser den naturligvis til turnevilkårene, og vi prøver også i al stilfærdighed at grave endnu ”et spadestik dybere” i Soyas slyngelunivers.

Parasitterne er blevet moderniseret. Hvorfor var det nødvendigt?

Moderniseringen af skuespillet – eller opdateringen, vil jeg måske nok hellere kalde det - er foretaget, fordi jeg og teatret syntes, at Soyas ret udpenslede sprog og tidsbillede fra den naturalistiske periode stillede sig i vejen for en umiddelbar oplevelse af det fabelagtige plot. Stykket er skrevet i 1929, og kan altså snart fejre sin 90-års fødselsdag.

Hvad kan Soya fortælle et moderne publikum? Hvorfor er forestillingen aktuel netop nu?

Jeg tror ikke, at Parasitterne nogensinde har været mere aktuel end lige netop nu, og jeg spørger sommetider mig selv om Soya har været synsk, når han så modbydeligt præcist har været i stand til at spejle baggrunden for vores endnu ikke overståede økonomiske krise i familien Gruesens handlinger. Hensynsløs grådighed er ikke noget nyt og den mere kloge - eller måske snarere mere snu - vil altid forsøge at narre den mindre kloge. Både i Soyas lille verden i ”Villa Vennely” og i vores egen store og nutidige, er det iskold, kynisk og hensynsløs grådighed, der er årsagen til de efterfølgende katastrofer.

Hvad håber du publikum vil få ud af forestillingen?

Først og fremmest en rystede god teateroplevelse! Og noget af det rystende er, at denne ret så frygtelige historie er lige så rystende morsom. Alligevel tror jeg, at publikum kan trække en tråd fra Gruesens kynisme i Parasitterne i ”Villa Vennely” til tidens katastrofale kynisme blandt grådige bankfolk og profitjagende forretningsfolk. Om man ligefrem kan lære noget af Parasitterne? Jeg ved det ikke. Har vi lært noget af den øjeblikkelige økonomiske krise?

 

Mogens Pedersen

Født 1931

Mogens Pedersen kender om nogen teaterverdenen – og teatret kender Mogens. Han er autodidakt skuespiller i et utal af roller og igennem mange år også efterspurgt instruktør, underviser og konsulent på Statens Teaterskole. I en årrække har han desuden været medlem af Det Kongelige Teaters bestyrelse. Desuden var Mogens Pedersen med til at starte Jomfru Ane Teatret i Aalborg. Fem års ansættelse på Det Kongelige Teater efterfulgtes i 1985 af en periode som direktør for Aalborg Teater, hvor han med sine repertoirer og iscenesættelser for alvor placerede den nordjyske landsdelsscene på det danske teaterlandkort. Mogens Pedersen betegnes af mange som Danmarks bedste personinstruktør.