Fionia Stringband

Fionia Stringband
Hvornår:
14.09.2017 kl. 20:00
Sted:
Viborg Musiksal

To generationer folkemusikere med passion for traditionel musik

Fra Canada og Skotland til Fyn – efter succes i udlandet vender tre fynske spillemænd hjem med ny plade ’Råt for usødet’

De kommer alle tre fra Fyn og har deres musikalske rødder fra øen. Alligevel har de ikke spillet en eneste koncert på fynsk jord – det laver de om på nu.

Fiona Stringband, som består af to violinister og en pianist alle med et hjerte der banker for dansk folkemusik, er nu klar med en ny cd efter succes i udlandet.

”Vi har spillet på de helt store festivaler inden for folkemusik i udlandet bl.a. Shetland Folk Festival i Skotland og Celtic Colors i Canada, hvor vi nogle gange spillede for omkring tusind mennesker. Nu vil vi gerne bringe vores musik hjem og glæder os simpelthen til at præsentere vores musik for fynboerne,” siger violinist Jes Kroman.

Råt for usødet er sådan de tre musikere præsenterer dansk spillemandsmusik. Med andre ord: umiddelbar folkemusik med rå energi. Og frem for alt respekt for traditionen og et smil på læben.

To generationer

Gruppen består af to generationer af spillemænd: Jes Kroman og Michael Graubæk på violin samt Theis Langlands på klaver.

”Jes er dobbelt så gammel som resten af orkesteret og tilhører en generation af musikere, hvor man lærte af hinanden og de gamle spillemænd. Så hans spil repræsenterer en efterhånden svunden tid,” siger violinist Michael Graubæk.

”Omvendt er Theis og jeg fra en helt anden skole. Vi er begge udannet fra konservatoriet i Odense og lever i dag som professionelle musikere. Der er ikke nogen tvivl om, at denne forskel giver en råhed og dynamik i musikken, som man ikke hører så ofte i dag.”

Jes og Michael blev i 2015 hædret som rigsspillemænd for deres unikke virke inden for den danske traditionsmusik. Kun 22 musikere i hele landet har opnået denne status.