Indra Rios-Moore

Indra Rios-Moore
Hvornår:
01.11.2018 kl. 20:00
Sted:
Viborg Musiksal

Enkel, ærlig, åben, melodisk jazz

Indra Rios-Moore
Historiefortællingen er i højsæde når amerikanske Indra, saxofonisten Benjamin Trærup, basisten Thomas Sejthen og ikke mindst guitaristen Uffe Steen forvandler kendte sange til noget nyt. Men også egne numre båret af Indras markante vokal vil være på repertoiret.

Få en lille forsmag HER! - og HER!

*

....og hvis du vil læse meget meget mere om Indra, så er chancen her nu:

Indra udgiver nyt album, Carry My Heart, på Universal Music Group den 23 Marts 2018.

Da den amerikanske sangerinde Indra Rios-Moore slog sig ned i Danmark sammen med sin mand, saxofonisten Benjamin Trærup, var det starten på et musikalsk eventyr. I 2010 kom det roste debutalbum, Indra, båret af en trio med Indras markante vokal, Thomas Sejthens jordbundne bas og Trærups lyriske saxofonspil. Trioen udgør stadig kernen i Indras personlige univers, men suppleres ofte live med et fjerde medlem, guitaristen Uffe Steen.

Opfølgeren til debuten, In Between, høstede prisen for bedste vokaludgivelse ved Danish Music Awards Jazz, 2012, og siden er det gået slag i slag for gruppen. I 2015 udkom albummet Heartland på det legendariske jazzlabel Impulse! Med albummet fik Indra sit internationale gennembrud. Den engelske avis, The Telegraph, placerede det blandt andet på sin liste over bedste jazzalbum i 2015.

Nu er tiden kommet til opfølgeren Carry My Heart. Titelsangen er albummets første nummer og umiddelbart komme man tro, at der er tale om en gammel spiritual, når Indra synger åbningslinjerne: ”Oh Lord / love you so / you have my heart / oh, hope that you will / love my sister also.” Bønnen om frelse og kærlighed er universel, men gradvist bliver det tydeligt, at sangen også er forankret i vores egen turbulente tid med en bøn for ”the one who walks across / border to border and is turned away / the one who bears a child across the ocean / just to be / saved.” Referencen til kvinden, der bærer sit barn, er også forbundet til albummets budskab: ”Denne ide om at carry my heart, man bærer et barn, hjertet, der er udenpå kroppen. So, you’re carrying your heart across the world. Så det ses. Det var meget enkelt.”

På samme måde er det med musikken, der er enkel, ærlig, åben, melodisk og kompleks. Sangen er en af to originale kompositioner med tekst af Indra og musik i samarbejde med Søren Bigum fra Jonah Blacksmith. Den anden, ”Give It Your Best,” understøttes af guitarist Samuel Hallkvists vemodsfulde slideguitar og Knut Finsruds hviskende trommer.
Udover de to originale kompositioner indeholder albummet ni fortolkninger af sange, som gruppen gør til sine egne, heriblandt det svenske popfænomen Robyns ”Be Mine”. I Indras optik vokser sangen og kæresten, der svigter, som er det USA, som hun ikke længere kender. Albummet er da også en reaktion på valget af Donald Trump til præsident og som Indra påpeger, så har en sang som Curtis Mayfields ”Keep on Pushing” stadig en sørgelig aktualitet: ”Curtis Mayfield finder altid de perfekte ord og den der linje:
’A great big stone wall stands there ahead of me.’ Jeg kunne ikke lade være med at tænke på Trump. Men Mayfield tænker også fremad. Der er en kæmpe kraft foran os, men hvad med efter det? Det er dét en spiritual handler om. Hvad er det, der kommer efter for os sorte mennesker. Det er heaven, the great beyond. Hvis man ikke kan få lov til at få fred, held eller lykke, så har man den garanti for at man kan komme igennem himmelporten, the pearly gates.”
Forløsningen kan dog også findes i kærlighedsmødet mellem to mennesker og i sin sensuelle fortolkning af the Isley Brothers’ soul-klassiker ”Don’t Say Goodnight” fortælles historien fra en overraskende synsvinkel: ”Jeg har med vilje valgt at synge den til en kvinde. Er det ikke lige meget? Nu er det bare lige meget. Det kunne man ikke for tyve år siden, men det er lige meget nu. Man skal bare have kærlighed til hinanden.”
Heartland var produceret af Larry Klein og på Carry My Heart er Indra i gode hænder hos endnu en grammy-vindende stjerneproducer, Jay Newland. Newland er især kendt for sit samarbejde med Norah Jones, der resulterede i nyklassikeren Come Away with Me. Om samarbejdet med Newland siger Indra: ”For det første er han bare et rigtigt sødt, rart og normalt menneske. Jay har to sider, som kører hele tiden, engineering og producing, men han blandede sig ikke så meget. Han er sensitiv for det vi har og han kunne godt høre, at vi har noget særligt kørende og gav os plads til at gøre det. Det var et meget dejligt samarbejde.”
Newland fik dog afgørende indflydelse på et af albummets højdepunkter, den hudløse klaverballade, ”I Loved You”. Den blev en særlig prøvelse for Indra, som både måtte kæmpe med sygdom og tekniske udfordringer, inden den blev optaget:  ”Den er megasvær. Det, der kører i pianoet, er noget andet end det, der sker i vokalen, men de snakker til hinanden på en mærkelig måde. Så udforingen blev: hvordan kan jeg finde frem til vokallinjen uden at det lyder anstrengt, som det nogle gange gør i klassisk musik.”
Problemet blev løst til perfektion og Newland kom med den sidste ingrediens, da han forslog, at Knut Finsrud tiføjede trommer: ”Det var megefedt at mærke ham (Finsrud). Jeg tænkte, at det kun var piano og sang og det blev til noget helt andet.”
Det samme kan siges om Indras univers, hvor historiefortællingen er i højsædet og kendte sange forvandles til noget nyt.