Viborg Teaterforening

Sæsonprogram 2019-20

Kære teaterpublikum!

 

Velkommen til den nye sæson i Viborg Teaterforening, der igen i år byder på et stort og varieret udbud af teaterforestillinger.

  Vi møder scenekunsten i det smukke Viborg Teater. Men hvornår – og hvordan – får vi interessen for teateret, og hvorfor er der fortsat mange, som er fremmed over for teaterkunsten? Personligt husker jeg mit første møde med dramaet via DRs radiodramaafdeling. Radio-dramaet var populært og havde sin begyndelse i 1925. På den måde nåede dramaet et meget stort publikum – men nu er det slut, og radiodramaet lukkes helt ned! Interessen for radiodramaet har, trods andre mediers udvikling, haft en stor lytterskare, men nu ER det slut. Undskyldningen er primært besparelser – men interessant er det, at det især er kunst, litteratur og teater, der løbende er nedprioritereret i DR, såvel i radioen som i tv-mediet: TV-Teatret er for længst en saga blot; der er ikke meget dansk dramatik tilbage i tv-mediet, ligesom DR sjældent omtaler de danske teatres premierer. Interessen for teaterlivet må i fremtiden udvikles gennem de sociale medier og gennem det konkrete møde mellem teateret og publikum.

  Børneteatret har gennem årene givet grobund for et nyt teaterpublikum. Det opsøgende danske børneteater er populært, og bør-nene møder teaterkunsten i børnehaven, i skolen og på biblioteket; heldigvis fortsætter interessen for mange, og de opsøger de faste teaterscener og de lokale teaterforeninger. Men trods stigende interesse må det konstateres, at det fortsat er en mindre procentdel af den danske befolkning, som aktivt tager del i teatrenes tilbud. En vigtig forudsætning for en fortsat udvikling af teaterinteressen er, at de scene- og publikumsmæssige rammer er attraktive, og at scenekunsten er vedkommende, aktuel og af høj kvalitet.

  Turnéforestillinger inden for alle genrer besøger de lokale teaterforeninger, og i den kommende sæson præsenterer Viborg Teater-forening ikke mindre end 40 teaterforestillinger, heraf omkring en halv snes børneforestillinger.

  En af årets dramaforestillinger bliver et gensyn med Ing-mar Berg-mans skuespil ‘Scener fra et ægteskab’; det tilsyneladende lykkelige ægteskab, hvor der under overfladen ulmer en frustrerende higen efter ægte kær-lighed. Forestillingen er produceret af Det Kgl. Teater. August Strindbergs klassiker ‘Dødsdansen’ er et andet stort drama, der hjemsøger Viborg Teater i den kommende sæson. Opera-genren præsenteres af GuidOpera med Verdis store fore-stilling ‘La Traviata’, og herudover har vi i denne sæson engageret Den fynske Opera, som opfører ‘Don Juan’ af Mozart. Også balletten er på programmet, idet Dansk Danseteater opfører ‘Nattergalen’ med scenografi af vor lokale kunstner Sergei Sviatchenko.

  Dette er kun et udpluk – tilbudene er mange, hvilket afspejles i dette katalog. Vær også opmærksom på de mange mindre forestil-linger vi præsenterer, og som ofte repræsenterer det nyeste inden for scenekunsten.

  Viborg Teaterforening ønsker alle velkommen i Viborg Teater – byens kulturelle mødested for dem, som ønsker at opleve kvalitet og kunst i hverdagen.

 

  God fornøjelse.

 

  Lars Munkøe

  Formand for Viborg Teaterforening.

Sidst opdateret: 09.05.2019